BANNER WEB INTERNO 1900x300px

Full programme


  • PRECONGRESS
    TUESDAY 28TH MAY
    Time Sydney Room
    09:00 - 09:35 WELCOME & OPENING OF THE PRECONGRESS SYMPOSIUM
    09:35 - 11:05 SECTION 1
    11:05 - 11:40 BREAK
    11:40 - 12:40 SECTION 2
    12:40 - 13:40  LUNCH
    13:40 - 14:40 SECTION 3
    14:40 - 15:10 COFFEE BREAK
    15:10 - 16:10 SECTION 4
    TUESDAY, 28 MAY | 09:00-09:35 | WELCOME & OPENING OF THE PRECONGRESS SYMPOSIUM
    Add to calendar 2024-05-28 09:00 2024-05-28 09:35 Europe/Madrid WELCOME & OPENING OF THE PRECONGRESS SYMPOSIUM EAPCCT 2024
     
    WELCOME & OPENING OF THE PRECONGRESS SYMPOSIUM

    Moderators
    Bruno Megarbane & Horst Thiermann

    09:00 – 09:05 Welcome
    09:05 – 09:35 Introduction: Clinical toxicology requires solid knowledge of human physiology.
    [30 min]
    Speaker: Mark Zammit, Msida, Malta

    TUESDAY, 28 MAY | 09:35-11:05 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-28 09:35 2024-05-28 11:05 Europe/Madrid SECTION 1 EAPCCT 2024
     
    SECTION 1

    Moderators
    Bruno Megarbane & Horst Thiermann

    09:35 – 10:05 Dermal injury after toxic skin exposure
    [30 min]
    Speaker: Maren Hermanns-Clausen, Freiburg, Germany
    10:05 – 10:35 Lung injury after acute or chronic toxic exposure by inhalation
    (30 min]
    Speaker: Dennis Nowak, Munich, Germany
    10:35 – 11:05 Eye exposure to toxic splash
    [30 min]
    Speaker: Maarten Jalink, Utrecht, Netherlands

    TUESDAY, 28 MAY | 11:40-12:40 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-28 11:40 2024-05-28 12:40 Europe/Madrid SECTION 2 EAPCCT 2024
     
    SECTION 2

    Moderators
    Kim Peder Dalhoff & Angela Chiew

    11:40 - 12:10 Toxic kidney injury: biomarkers to evaluate nephron functions
    [30 min]
    Speaker: Darren Roberts, Sydney, New South Wales, Australia
    12:10 – 12:40 Toxic acid-base imbalance: how to improve the diagnostic strategy
    (30 min]
    Speaker: Knut Erik Hovda, Oslo, Norway

    WEDNESDAY, 28 MAY | 13:40-14:40 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-28 13:40 2024-05-28 14:40 Europe/Madrid SECTION 3 EAPCCT 2024
     
    SECTION 3

    Moderators
    Dirk Steinritz & Maren Hermanns-Clausen

    13:40 – 14:10 Toxic cardiovascular failure: optimizing monitoring and catecholamines
    [30 min]
    Speaker: Bruno Mégarbane, Paris, France
    14:10 – 14:40 Toxic liver injury: updated diagnostic classifications to evaluate prognosis
    [30 min]
    Speaker: Kim Peder Dalhoff, Copenhagen, Denmark

    TUESDAY, 28 MAY | 15:10 – 16:10 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-28 15:10 2024-05-28 16:10 Europe/Madrid SECTION 4 EAPCCT 2024
     
    SECTION 4

    Moderators
    Darren Roberts & Raido Paasma

    15:10 – 15:40 Toxic neurological impairment: clues for clinical diagnosis
    [30 min]
    Speaker: Peter de Paepe , Ghent, Belgium
    15:40 – 16:10 The systemic inflammatory response syndrome in poisoning: mechanisms and consequences
    [30 min]
    Speaker: Dylan de Lange, Utrecht, The Netherlands

  • CONGRESS
    WEDNESDAY 29th MAY
    Time Ballsaal Room
    (Plenary)
    Sydney Room
    08:30 - 08:40 WELCOME & OPENING
     
    08:40 - 09:55 SPECIAL SESSION: YOUNG INVESTIGATORS AWARD (YIA)
     
    09:55 - 10:45 COFFEE AND AUTHORS WITH POSTERS
    10:45 - 12:20 SYMPOSIUM: LUNG TOXICITY
    SYMPOSIUM: TOXINOLOGY
    12:20 - 13:30 LUNCH
    13:30 - 14:55 SYMPOSIUM: DRUGS OF ABUSE
    ORAL PLATFORM: PLANT AND MUSHROOM POISONING
     
    14:55 - 15:45 COFFEE AND AUTHORS WITH POSTERS
    15:45 - 16:50 ORAL PLATFORM: NPS
    ORAL PLATFORM: ORALS AND SHORT REPORTS – MISCELLANEOUS
     
    17:00 - 17:45   FELLOWS MEETING
    WEDNESDAY, 29 MAY | 08:30 – 08:40 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 08:30 2024-05-29 08:40 Europe/Madrid WELCOME & OPENING EAPCCT 2024
     
    WELCOME & OPENING

    Speakers: Ana Ferrer Dufol & Maren Hermanns-Clausen

    WEDNESDAY, 29 MAY | 08:40 – 09:55 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 08:40 2024-05-29 09:55 Europe/Madrid SPECIAL SESSION: YOUNG INVESTIGATORS AWARD (YIA) EAPCCT 2024
     
    SPECIAL SESSION: YOUNG INVESTIGATORS AWARD (YIA)

    Moderators: Ana Ferrer Dufol & Maren Hermanns-Clausen

    08:40 – 08:45 Introduction
    [5 min]
    Moderators
     08:45 – 09:00 Internet availability of synthetic cannabinoid receptor agonists for use with electronic vaping devices
    [15 min] Abstract 18
    Speaker: Allon Gould, London, UK
    09:00 – 09:15 Model to predict the risk of developing atrioventricular block (AVB) in acute oleander poisoning: a prospective cohort study from Sri Lanka
    [15 min] Abstract 137
    Speaker: Asanka Eriyawa,  Nugegoda, Sri Lanka.
    09:15 – 09:30 Osmol gaps in patients with alcoholic ketoacidosis
    [15 min] Abstract 247
    Speaker: Chelsea V Hayman, New York, USA
    09:30 – 09:50 Toxicology im Munich: Challenges for toxicologists beyond beer poisoning
    [20 min] Talk of the Local
    Speaker: Horst Thiermann, Munich, Germany
    09:50 – 09:55 Presentation to the winner of the Young Investigator Award
    [5 min]
    Moderators

    WEDNESDAY, 29 MAY | 10:45 – 12:20 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 10:45 2024-05-29 12:20 Europe/Madrid SYMPOSIUM: LUNG TOXICITY EAPCCT 2024
     
    SYMPOSIUM: LUNG TOXICITY

    Moderators: Dirk Steinritz & Kurt Anseeuw

    10:45 - 11:05 Detection of lung noxa
    [20 min]
    Speaker: Gabriela Krasteva-Christ
    11:05 – 11:25 Advanced murine models of NSCLC for translational research
    [20 min]
    Speaker: Markus Diefenbacher, Munich, Germany
    11:25 – 11:45 Toxicological-OMICS
    [20 min]
    Speaker: Carola Voss, Munich, Germany
    11:45 – 12:05 New targets for COPD treatment
    [20 min]
    Speaker: Önder Yildirim, Munich, Germany
    12:05 – 12:20 Precision Cut Lung Slices in acetylcholinesterase reactivator research: assessing AChE activity and airway responsiveness
    [15 min] Abstract 44
    Speaker: Fee M. V. Gölitz, Munich, Germany

    WEDNESDAY, 29 MAY | 10:45 – 12:20 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 10:45 2024-05-29 12:20 Europe/Madrid SYMPOSIUM: TOXINOLOGY EAPCCT 2024
     
    SYMPOSIUM: TOXINOLOGY

    Moderators: Piotr Kabata & Geoff Isbister

    10:45 - 11:05 Venom-induced coagulopathy: mechanisms and pharmaceutical interventions.
    [20 min]
    Speaker: Geoff Isbister, Australia
    11:05 – 11:25 Viper envenoming in Europe: risks and antivenom effectiveness.
    [20 min]
    Speaker: Marieke Dijkmann, Utrecht, Netherlands
    11:25 – 11:45 Exotic venomous snakebite in Europe: epidemiology and antivenom availability.
    [20 min]
    Speaker: Joan Fuchs, Switzerland
    11:45 – 12:00 Spider bite: an overestimated phenomenon in Italy that may be better managed
    [15 min] Abstract 236
    Speaker: Cristina C. Benussi. Pavia Poison Control Centre ‐ National Toxicology Information Centre, Toxicology Unit, Istituti Clinici Scientifici Maugeri IRCCS and University of Pavia, Pavia, Italy.
    12:00 – 12:10 Viper bites in France: a first multicentric approach to long-term patient follow-up
    [10 min] Abstract 191
    Speaker: Gael Le Roux, Angers, France
    12:10 – 12:20 A case of Gaboon viper (Bitis gabonica) envenomation: clinical presentation and successful treatment with South African Institute For Medical Research (SAIMR) antivenom
    [10 min] Abstract 138
    Speaker: Hannah St. Francis, New York, NY, United States.

    WEDNESDAY, 29 MAY | 13:30 – 14:55 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 13:30 2024-05-29 14:55 Europe/Madrid SYMPOSIUM: DRUGS OF ABUSE EAPCCT 2024
     
    SYMPOSIUM: DRUGS OF ABUSE

    Moderators: David Wood & Laura Hondebrinck

    13:30 – 13:50 The impact of legislation on cannabis related harms
    [20 min]
    Speaker: Eva Hoch, Munich, Germany
    13:50 – 14:10 Acute cannabis toxicity in children and adolescents
    [20 min]
    Speaker: Diane Calello, Rutgers New Jersey Medical School, Newark, New Jersey, USA
    14:10 – 14:30 Opioid poisoning in the US: an update on trends and clinical issues
    [20 min]
    Speaker: Timoth Wiegand, University of Rochester Medical Center, Rochester, New York, USA
    14:30 – 14:45 Update from the EU Early Warning System on new psychoactive substances
    [15 min] Abstract 205
    Speaker: Joanna De Morais, EMCDDA, Lisbon, Portugal
    14:45 – 14:55 Involvement of new synthetic opioids in episodes of drug toxicity requiring emergency department attendance in the United Kingdom
    [10 min] Abstract 233
    Speaker: Simon HL Thomas, Newcastle University, Newcastle upon Tyne, United Kingdom

    WEDNESDAY, 29 MAY | 13:30 – 14:35 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 13:30 2024-05-29 14:35 Europe/Madrid ORAL PLATFORM: PLANT AND MUSHROOM POISONING EAPCCT 2024
     
    ORAL PLATFORM: PLANT AND MUSHROOM POISONING

    Moderators: Nick Edwards & Pardeep Jagpal

    13:30 – 13:45 Severe cardiomyopathy due to Amanita proxima ingestion: a poorly recognized mushroom poisoning syndrome
    [15 min] Abstract 166
    Speaker: Yael Lurie, Haifa, Israel
    13:45 – 14:00 Optimization of silibinin antidote use in amatoxin mushroom ingestions
    [15 min] Abstract 272
    Speaker: Anja Huusom, Copenhagen, Denmark
    14:00 – 14:15 A retrospective study of case reports received by UK NPIS over a 10-year period (2012-2021) involving acute single ingestions of herbal preparations of Valerian officinalis
    [15 min] Abstract 149
    Speaker: Callum W Welfoot, Cardiff, United Kingdom
    14:15 – 14:25 Confirmation of amatoxicosis in dogs with a rapid urine test for amatoxins: 4 cases
    [10 min] Abstract 61
    Speaker: Dr. Marieke Dijkman, Utrecht, Netherlands
    14:25 – 14:35 Poisonous mushrooms as food with special attention to Amanita pantherina: experience from the Netherlands
    [10 min] Abstract 35
    Speaker: Marc Ghannoum, Dutch Poisons Information Center (DPIC), University Medical Center Utrecht, Utrecht, The Netherlands

    WEDNESDAY, 29 MAY | 15:45 – 16:45 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 15:45 2024-05-29 16:45 Europe/Madrid ORAL PLATFORM: NPS EAPCCT 2024
     
    ORAL PLATFORM: NPS

    Moderators: Florian Eyer & Eva Liakoni

    15:45 – 16:00 Increasing detections of established and new psychoactive substance benzodiazepines in patients attending UK Emergency Departments after drug use
    [15 min] Abstract 197
    Speaker: Simon HL Thomas, Newcastle upon Tyne, United Kingdom
    16:00 – 16:15 Synthetic cathinones intoxications in Italy
    [15 min] Abstract 268
    Speaker: Benedetta Brolli, Pavia Poison Control Centre ‐ National Toxicology Information Centre ‐ Clinical and Experimental Lab, Istituti Clinici Scientifici Maugeri IRCCS, Pavia, Italy.
    16:15 – 16:30 Increase in O-desmethyltramadol (O-DSMT) poisonings reported to the Dutch Poisons Information Center
    [15 min] Abstract 28
    Speaker: Johanna J Nugteren-Van Lonkhuyzen, Utrecht, Netherlands
    16:30 – 16:45 Eight year trends in psychoactive substances detected in patients attending UK Emergency Departments after drug use
    [15 min] Abstract 203
    Speaker: Simon HL Thomas, Newcastle upon Tyne, United Kingdom

    WEDNESDAY, 29 MAY | 15:45 – 16:50 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 15:45 2024-05-29 16:50 Europe/Madrid ORAL PLATFORM: ORALS AND SHORT REPORTS – MISCELLANEOUS EAPCCT 2024
     
    ORAL PLATFORM: ORALS AND SHORT REPORTS – MISCELLANEOUS

    Moderators: Horst Thiermann & Colette Degrandi

    15:45 – 16:00 Parathion bioactivation in HepaRG liver spheroids and monolayer cultures in vitro
    [15 min] Abstract 19
    Speaker: Gabriele Horn, Munich, Germany.
    16:00 – 16:10 Home continuous positive airway pressure (CPAP) machine use as a novel delivery method of inhaled “detergent suicides” [10 min] Abstract 58
    Speaker: Justin K Arnold, Tampa, United States
    16:10 – 16:20 An Indian female with tonic-clonic seizures: a severe case of Ayurvedic saturnism
    [10 min] Abstract 65
    Speaker: Jason Diet, New York, United States
    16:30 – 16:40 Risk factors for lung injury in acute poisoned patients aged 0-18 years: a 6 year case-control study
    [10 min] Abstract 131
    Speaker: Viorela Nitescu, Bucharest, Romania
    16:40 – 16:50 When “pumping” iron leads to weakness: a case of ferric carboxymaltose leading to hypophosphataemia
    [10 min] Abstract 119
    Speaker: Mark D Salter, Westmead, Australia

    WEDNESDAY, 29 MAY | 17:00 – 17:45 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-29 17:00 2024-05-29 17:45 Europe/Madrid FELLOWS MEETING EAPCCT 2024
     
    FELLOWS MEETING

  • CONGRESS
    THURSDAY 30th MAY
    Time Ballsaal Room
    (Plenary)
    Sydney Room
    09:00 - 10:00 SPECIAL SESSION: LOUIS ROCHE LECTURE
     
    10:00 - 10:45 COFFEE AND AUTHORS WITH POSTERS
    10:45 - 11:45 PLENARY LECTURE: REPORT FROM TOX COLLABERATIVE AND  TO GET PUBLISHED IN  CLIN TOX
     
    11:45 - 13:00 LUNCH
    13:00 - 14:30 SYMPOSIUM: GASTROINTESTINAL DECONTAMINATION "EMPTYING THE STOMACH AFTER AN OVERDOSE – IS IT SOMETHING WE SHOULD BE DOING?”
    ORAL PLATFORM:  RECREATIONAL DRUGS
     
    14:30 - 15:15 COFFEE AND AUTHORS WITH POSTERS
    15:15 - 16:55 CLINICAL CASE SESSION AND ORAL PLATFORM: SHORT REPORTS
    ORAL PLATFORM: PHARMACEUTICAL POISONING 
     
    17:10 - 18:40 EAPCCT GENERAL ASSEMBLY 
     
    THURSDAY, 30 MAY | 09:00 – 10:00 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-30 09:00 2024-05-30 10:00 Europe/Madrid SPECIAL SESSION: LOUIS ROCHE LECTURE EAPCCT 2024
     
    SPECIAL SESSION: LOUIS ROCHE LECTURE

    09:00 – 09:15 Introduction and presentation of the Louise Roche Lecturer
    Speaker: Ana Ferrer-Dufol, EAPCCT President
    09:15 – 10:00 Toxicology Time Zones
    Speaker: Lotte Christine Groth Høgberg. Copenhagen, Denmark

    THURSDAY, 30 MAY | 10:45 – 11:45 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-30 10:45 2024-05-30 11:45 Europe/Madrid PLENARY LECTURE: REPORT FROM TOX COLLABERATIVE AND TO GET PUBLISHED IN CLIN TOX EAPCCT 2024
     
    PLENARY LECTURE: REPORT FROM TOX COLLABERATIVE AND TO GET PUBLISHED IN CLIN TOX

    Moderators: Horst Thiermann & Paul Dargan

    10:45 – 11:15 Tox collaborative introduction and current projects (QT prolongation, Paracetamol, Activated charcoal)
    Speaker: Angela Chiew, Chris Yates, Rittirak Othong, Lotte Hogberg
    11:15 – 11:45 Round table: The Editors-in-Chief guide to helping you get published in Clinical Toxicology
    Speakers:
    Bob Hofmann, NY, USA.
    Allister Vale, UK

    THURSDAY, 30 MAY | 13:00 – 14:30 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-30 13:00 2024-05-30 14:30 Europe/Madrid SYMPOSIUM: GASTROINTESTINAL DECONTAMINATION "EMPTYING THE STOMACH AFTER AN OVERDOSE – IS IT SOMETHING WE SHOULD BE DOING?” EAPCCT 2024
     
    SYMPOSIUM: GASTROINTESTINAL DECONTAMINATION "EMPTYING THE STOMACH AFTER AN OVERDOSE – IS IT SOMETHING WE SHOULD BE DOING?”

    Moderators: David Wood & Christopher Yates

    13:00 – 13:20 Induced vomiting
    [20 min]
    Speaker: Yvonne Lao, Norway
    13:20 – 13:40 Gastric Lavage
    [20 min]
    Speaker: Rana Biary, New York, USA
    13:40 – 14:00 Upper GI endoscopy
    [20 min]
    Speaker: Davide Lonati, Italy
    14:00 – 14:10 Endoscopic gastric decontamination: a case series from a pediatric poison control center
    [10 min] Abstract 165
    Speaker: Marco Marano, Children's Hospital Bambino Gesù, Rome, Italy
    14:10 – 14:20 Activated charcoal in gastrointestinal decontamination: a retrospective analysis of utilization
    [10 min] Abstract 190
    Speaker: Rawan Hannoush, Kuwait Poison Control Center, Kuwait City, Kuwait
    14:20 – 14:30 Pharmacobezoars and the holistic approach
    [10 min] Abstract 202
    Speaker: Dávid Magóc, Budapest, Hungary

    THURSDAY, 30 MAY | 13:00 – 14:20 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-30 13:00 2024-05-30 14:20 Europe/Madrid ORAL PLATFORM: RECREATIONAL DRUGS EAPCCT 2024
     
    ORAL PLATFORM: RECREATIONAL DRUGS

    Moderators: Wui Ling Chan & Laura Hondebrink

    13:00 – 13:15 Gamma-hydroxybutyrate poisonings admitted to the intensive care unit: variability of presentation and investigation of the relationships between the coma depth and plasma concentrations
    [15 min] Abstract 253
    Speaker: Bruno Mégarbane, Paris, France
    13:15 – 13:30 Clinical predictors of opioid exposure in Emergency Department presentations with hypoxaemia: analysis of 151 presentations with analytically confirmed illicit drug toxicity in Victoria, Australia
    [15 min] Abstract 114
    Speaker: Shaun Greene, Melbourne, Australia
    13:30 – 13:40 Changing patterns of synthetic cannabinoid receptor agonists detected in patients attending emergency departments in the UK after drug use
    [10 min] Abstract 206
    Speaker: Simon HL Thomas, Newcastle upon Tyne, United Kingdom
    13:40 – 13:50 Ketamine abuse with urologic complications on the rise in the Netherlands
    [10 min] Abstract 48
    Speaker: Antoinette JHP Van Riel, Utrecht, Netherlands
    13:50 – 14:05 The Addiction's Clinical Care Suite: a dedicated medical unit for drug and alcohol detoxification in homeless patients within an acute NHS Trust
    [15 min] Abstract 282
    Speaker: John RH Archer, London, United Kingdom
    14:05 – 14:20 Fun I love but too much fun is of all things the most loathsome. Injuries by repeated nitrous oxide use, unexpected high rate of encephalopathy
    [15 min] Abstract 147
    Speaker: Johanna Nordmark Grass, Swedish Poisons Information Centre, Stockholm, Sweden

    THURSDAY, 30 MAY | 15:15 – 16:45 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-30 15:15 2024-05-30 16:45 Europe/Madrid CLINICAL CASE SESSION AND ORAL PLATFORM: SHORT REPORTS EAPCCT 2024
     
    CLINICAL CASE SESSION AND ORAL PLATFORM: SHORT REPORTS

    Moderators: Raido Pasma & Lotte Hoegberg

    CLINICAL CASE SESSION
    Panel List Members:
    Chris Hoyte
    Sally Bradberry
    Darren Roberts

    15:15 – 15:45 Better three hours too soon than a minute too late. The evacuation of ghost-pills in a case of hemodynamic collapse after bupropion overdose
    [30 min] Abstract 144
    Speaker: Johanna Nordmark Grass, Stockholm, Sweden
    15:45 – 16:15 Massive diphenhydramine overdose complicated by wide-complex dysrhythmia refractory to sodium bicarbonate successfully treated with lidocaine
    [30 min] Abstract 221
    Speaker: Marlis Gnirke, New York, USA
      ORAL PLATFORM: SHORT REPORTS
    16:15 – 16:25 Cefepime-induced neurotoxicity with non-convulsive status epilepticus
    [10 min] Abstract 195
    Speaker: Mojca Dobaja Borak, Ljubljana, Slovenia
    16:25 – 16:35 Life-threatening verapamil and flecainide overdose with a favorable outcome
    [10 min] Abstract 145
    Speaker: Sook Har Ong, Sydney, Australia
    16:35 – 16:45 External use only: we mean it! Ten cases of intravascular administration of biguanide wound cleaning solutions
    [10 min] Abstract 103
    Speaker: Nathaniel I Keyme, Cardiff, United Kingdom

    THURSDAY, 30 MAY | 15:15 – 16:40 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-30 15:15 2024-05-30 16:55 Europe/Madrid ORAL PLATFORM: PHARMACEUTICAL POISONING EAPCCT 2024
     
    ORAL PLATFORM: PHARMACEUTICAL POISONING

    Moderators: Yvonne Lao & Tara Arif

    15:15 – 15:30 A ten-year review of intentional paracetamol ingestions in children and adolescents – is there a distinct age separating intentional and unintentional overdoses in these populations?
    [15 min] Abstract 95
    Speaker: Eleri Thomas, Cardiff, United Kingdom
    15:30 – 15:45 Glucagon-like peptide 1 (GLP-1) agonists: a review of enquiries received by the UK National Poisons Information Service
    [15 min] Abstract 273
    Speaker: Pardeep Jagpal, Birmingham, United Kingdom
    15:45 – 16:00 Sodium glucose co-transporter 2 (SGLT2) Inhibitors: a retrospective review of the National Poison Data System 2014-2023
    [10 min] Abstract 277
    Speaker: Abigail F Kern, Charlottesville, United States
    16:00 – 16:10 Presentation and outcome of the severely cyamemazine-poisoned patient in the intensive care unit: an observational cohort study
    [15 min] Abstract 223
    Speaker: Bruno Mégarbane, Paris, France
    16:10 – 16:25 A one-year prospective survey of propranolol enquiries to UK National Poisons Information Service
    [15 min] Abstract 92
    Speaker: Hayley A Williams, Birmingham, United Kingdom
    16:25 – 16:40 The neurobehavioral effects of pregabalin: a mouse study 
    [15 min] Abstract 10
    Speaker: Laurene Dufayet, Paris, France

    THURSDAY, 30 MAY | 17:10 – 18:40 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-30 17:10 2024-05-30 18:40 Europe/Madrid EAPCCT GENERAL ASSEMBLY EAPCCT 2024
     
    EAPCCT GENERAL ASSEMBLY
     

  • CONGRESS
    FRIDAY 31st MAY
    Time Ballsaal Room
    (Plenary)
    Sydney Room
    09:00 - 10:30 SYMPOSIUM: TOXIC SEIZURES
    SYMPOSIUM: FROM TOXINS TO DRUGS
    10:30 - 11:15 COFFEE AND AUTHORS WITH POSTERS
    11:15 - 12:30 SYMPOSIUM: HEAVY METALS AND METAL TOXICITY IN THE MODERN ERA AND IN DEVELOPED COUNTRIES
    SPECIAL SESSION: BEST PAPER
     
    12:30 - 13:45 LUNCH
    13:45 - 14:45 SPECIAL SESSION: FELLOWS LECTURE
     
     
    14:$5 - 15:30 COFFEE AND AUTHORS WITH POSTERS
    15:30 - 17:15 PLENARY SESSION: POISON CENTRES AND CLINICAL TOXICOLOGY – FUTURE CHALLENGES
     
    TBC CONFERENCE DINNER
    FRIDAY, 31 MAY | 09:00 – 10:30 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-31 09:00 2024-05-31 10:30 Europe/Madrid SYMPOSIUM: TOXIC SEIZURES EAPCCT 2024
     
    SYMPOSIUM: TOXIC SEIZURES

    Moderators: Chris Yates & Angela Chiew

    09:00 – 09:20 Clinical and EEG classification of seizures: Implications for clinical practice
    [20 min]
    Speaker: Elisabeth Kaufmann, Germany
    09:20 – 09:40 Understanding the mechanisms of toxin induced seizures
    [20 min]
    Speaker: Lucie Chevillard, France
    09:40 – 10:00 Imaging and EEG to monitor the poisoned patient with seizures
    [20 min]
    Speaker: Bruno Mégarbane, Paris, France
    10:00 – 10:20 Anticonvulsant drugs to manage toxin-related status epilepticus
    [20 min]
    Speaker: Chris Yates, Spain
    10:20 – 10:30 Seizures in acute poisoning in children and adolescents – clinical and evolutive characteristics
    [10 min] Abstract 67
    Speaker: Viorela Nitescu, Bucharest, Romania

    FRIDAY, 31 MAY | 09:00 – 10:30 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-31 09:00 2024-05-31 10:30 Europe/Madrid SYMPOSIUM: FROM TOXINS TO DRUGS EAPCCT 2024
     
    SYMPOSIUM: FROM TOXINS TO DRUGS

    Moderators: Lotte Høgberg & Katrin Faber

    09:00 – 09:20 Plants that can kill or cure
    [20 min]
    Speaker: Liz Dauncey, Plants for Health, Royal Botanic Gardens, Kew, UK
    09:20 – 09:40 From toxin to antidote
    [20 min]
    Speaker: Lotte Høgberg, Division of Chemical Operations, Danish Emergency Management Agency, Copenhagen, Denmark 
    09:40 – 09:55 Colchicine - the fine line between therapeutics and toxicity
    [15 min]
    Speaker: Azurra Schicchi, Pavia, Italy
    09:55 – 10:15 Arsenic, a friendly foe - from lethal paint to safe chemotherapeutic
    [20 min]
    Speakers:
    Paulina Gadamska-Kabata, Haematology and Bone Marrow
    Transplantation Unit, Szpital Morski, Gdynia, Poland
    Piotr Maciej Kabata, WJS Sp. z o.o. Gdańsk, Poland, Department of Clinical Toxicology, Gdańsk Medical University, Poland
    10:15 – 10:30 Severe subacute inorganic arsenic poisoning caused by a folk medicine for treatment of psoriasis: a case series
    [15 min] Abstract 27
    Speaker: Chun Man Jones Chan, Hong Kong SAR, China.

    FRIDAY, 31 MAY | 11:15 – 12:30 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-31 11:15 2024-05-31 12:30 Europe/Madrid SYMPOSIUM: HEAVY METALS AND METAL TOXICITY IN THE MODERN ERA AND IN DEVELOPED COUNTRIES EAPCCT 2024
     
    SYMPOSIUM: HEAVY METALS AND METAL TOXICITY IN THE MODERN ERA AND IN DEVELOPED COUNTRIES

    Moderators: Pardeep Jagpal & Daniela Pelclova

    11:15 – 11:35 Lead poisoning (Pb)
    [20 min]
    Speaker: Daniela Pelclova, Prague, Czechoslovakia
    11:35 – 11:55 Interpreting Arsenic Concentrations
    [20 min]
    Speaker: Sally Bradberry, Birmingham, United Kingdom
    11:55 – 12:15 Cobalt toxicity
    [20 min]
    Speaker: Davide Lonati, Pavia, Italy
    12:15 – 12:30 Thallium poisoning: Pavia Poison Centre clinical experience (2000-2022)
    [15 min] Abstract 150
    Speaker: Benedetta Brolli, Pavia Poison Control Centre ‐ National Toxicology Information Centre ‐ Clinical and Experimental Lab, Istituti Clinici Scientifici Maugeri IRCCS, Pavia, Italy

    FRIDAY, 31 MAY | 11:15 – 12:15 | SYDNEY ROOM
    Add to calendar 2024-05-31 11:15 2024-05-31 12:15 Europe/Madrid SPECIAL SESSION: BEST PAPER EAPCCT 2024
     
    SPECIAL SESSION: BEST PAPER

    Moderators: Colette Degrandi & Chris Hoyte

    11:15 – 11:30 Paper 1
    [15 min]
    Variable sensitivity to diethylene glycol poisoning is related to differences in the uptake transporter for the toxic metabolite diglycolic acid
    Tobin JD, Jamison CN, Robinson CN et al
    Clin Toxicol (Phila). 2023;61(4):207-211 DOI: 10.1080/15563650.2022.2163659

    Speaker: Cornelia Reichert, Zürich, Switzerland
    11:30 – 11:45 Paper 2
    [15 min]
    Insulin-euglycemia therapy in acute aluminum phosphide poisoning: a randomized clinical trial. Insulin-euglycemia therapy in acute aluminum phosphide poisoning: a randomized clinical trial
    Adel B, Elgharbawy NM, Shahin MM et al
    Clin Toxicol (Phila). 2023 Dec;61(12):1032-1039. DOI: 10.1080/15563650.2023.2279495

    Speaker: Stephen Wiltshire
    11:45 - 12:00 Paper 3
    [15 min]
    Tartaric acid induces toxicity in Madin-Darby canine kidney cells, but not human kidney-2 cells in vitro, and is prevented by organic anion transporter inhibition and human OAT-4 transfection
    Coyne SR, Landry GM
    J Vet Emerg Crit Care (San Antonio). 2023;33(3):298-304. DOI: 10.1111/vec.13294

    Speaker: Nick Edwards, London, UK
    12:00 – 12:15 Paper 4
    [15 min]
    Preventing occupational chemical eye injuries: important lessons from poison information centres
    Wijnands APG, de Lange DW, Rietjens SJ
    Clin Toxicol (Phila). 2023;61(8):573-576. DOI: 10.1080/15563650.2023.2250068

    Speaker: Anna Celentano, Milano, Italy

    FRIDAY, 31 MAY | 13:45 – 14:45 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-31 13:45 2024-05-31 14:45 Europe/Madrid SPECIAL SESSION: FELLOWS LECTURE EAPCCT 2024
     
    SPECIAL SESSION: FELLOWS LECTURE

    Moderators: Allister Vale

    Cardiovascular collapse: a systematic management approach for the poisoned patient
    Speaker: Simon Thomas, United Kingdom

    FRIDAY, 31 MAY | 15:30 – 17:15 | BALLSAAL ROOM
    Add to calendar 2024-05-31 15:30 2024-05-31 17:15 Europe/Madrid PLENARY SESSION: POISON CENTRES AND CLINICAL TOXICOLOGY – FUTURE CHALLENGES EAPCCT 2024
     
    PLENARY SESSION: POISON CENTRES AND CLINICAL TOXICOLOGY – FUTURE CHALLENGES

    Moderators: Ana Ferrer Dufol & Paul Dargan

    15:30 – 15:50 From Tours to Munich: development in Clinical Toxicology from the beginnings to today
    [20 min]
    Speaker: Thomas Zilker, Munich, Germany
     15:50 – 16:10  Challenges in Establishment of Poison Centres
    [20 min]
    Speaker: Irina Zastenskaya, WHO Europe, Bonn, Germany
    16:10 – 16:30 EAPCCT as a stakeholder at the EU Commission
    [20 min]
    Speaker: Ronald de Groot, Ut-recht, The Netherlands
    16:30 – 16:50 Supporting PCCs and Clinical Toxicology in the current era, including Current WHO activity in this area
    [20 min]
    Speaker: Mark Zammit, Msida, Malta
    16:50 – 17:05 Crossing borders of poison: a comparative analysis of call statistics and exposures between Dutch and UK poisons information services in 2022
    [15 min] Abstract 102
    Speaker: Rikkert S Menses, Dutch Poisons Information Center (DPIC), Utrecht, The Netherlands
    17:05 – 17:15 Round Table
    Speakers: Alex Campbell, Ana Ferrer Dufol, Paul Dargan

Important Dates
  • Abstract submission - opens
    September 22nd, 2023

  • Abstract submission - deadline
    October 16th, 2023
  • Registration opens
    November 15th, 2023
  • Abstracts notification
    Early January 2024
  • EAPCCT Awards application deadline
    February 4th, 2024
  • Presenter registration deadlines
    February 16th, 2024
  • Early Bird registrations deadlines
    March 25th, 2024

TECHNICAL SECRETARIAT

C/ Maria Cubi, 4 - Pral, 08006 Barcelona
Tel. +34 932.388.777 | Fax: +34 932 387 488
Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 



Twitter logo@eapcct
Twitter logo#eapcct2024